Drepturile si obligatiile asiguratului

Home
Localizare pe harta
Personal
Program de activitate
Servicii oferite de cabinet
Pentru pacienti
Drepturile si obligatiile asiguratului
Opinii/Comentarii
Informatii diverse...
Juramantul lui Hipocrate
Link-uri utile

Drepturile si obligatiile persoanelor asigurate


Drepturile asiguratilor

  1. Īn caz de boala sau de accident, asiguratii au dreptul la īngrijire medicala din prima zi de īmbolnavire sau de la data accidentului. Astfel, asiguratii pot beneficia de asistenta medicala la toate nivelurile:
    • asistenta medicala primara, din partea medicului de familie;
    • asistenta medicala de specialitate, din partea medicilor specialisti din abulatoriu;
    • asistenta medicala stomatologica;
    • asistenta medicala spitaliceasca;
    • servicii medicale de urgenta;
    • servicii medicale de reabilitare;
    • asistenta medicala pre-, intra- si postnatala;
    • ingrijiri medicale la domiciliu.


Pentru mai multe amanunte privind conditiile acordarii asistentei medicale, accesati pagina Ce trebuie sa faca asiguratul(pentru a beneficia de asistenta medicala).

  1. Asiguratii au dreptul la medicamente gratuite sau compensate. De asemenea, ei pot beneficia de materiale sanitare si de dispozitive medicale.
  2. Asiguratii au dreptul sa-si aleaga medicul de familie. De asemenea, asiguratii īsi pot schiba medicul de familie īnsa numai dupa 3 luni de la ultima īnscriere.
  3. La recomandarea medicului de familie pentru consultatii īn abulatoriu de specialitate, asiguratul are dreptul de a-si alege medicul specialist.
  4. Asiguratii au dreptul de a fi informati cu privire la sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Īn acest sens, va puteti exercita chiar acum acest drept, adresāndu-va Serviciului Relatii cu Asiguratii al CNAS (casdolj@casdj.ro).


Obligatiile asiguratului:

  1. Asiguratii au obligatia de a respecta indicatiile medicului la care se adreseaza.
  2. Asiguratii trebuie sa fie īnscrisi pe lista unui medic de familie
  3. in conditiile schimbarii medicului de familie, asiguratii trebuie sa anunte medicul de la care pleaca. Schimbare medicului de familie sau stomatolog se poate face doar dupa 3 luni de la ultima īnscriere.
  4. Pentru a beneficia de asistenta medicala, asiguratii trebuie sa prezinte medicului documentele ce constituie dovada achitarii contributiei la Fondul asigurarilor de sanatate.
  5. Cu exceptia categoriilor prevazute prin lege, asiguratii au obligatia de a plati o cota lunara de 6,5% din veniturile proprii. Neplata contributiei lunare atrage, de la sine, anularea calitatii de asigurat.

Cota lunara de 6,5% se aplica astfel:

  1. asupra veniturilor salarial e brute, īn cazul asiguratilor care au calitatea de angajat; īn categoria veniturilor salariale brute se includ si indemnizatiile cuvenite, potrivit legii, pentru īngrijirea copilului pāna la vārsta de 2 ani, precum si indemnizatiile acordate, īn conditiile legii, personalului care lucreaza īn sectorul productiei de aparare, pe perioada de īntrerupere a activitatii;
  2. asupra veniturilor impozabile, īn cazul asiguratilor care lucreaza pe baza de conventie civila;
  3. asupra veniturilor impozabile ale liber-profesionistilor;
  4. asupra venitului agricol anual, stabilit potrivit normelor de venit prevazute īn hotarārea Guvernului, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajat si care nu se īncadreaza la punctul c);
  5. asupra drepturilor de pensie, pensie suplimentara, ajutor de somaj, ajutor de integrare profesionala si alocatie de sprijin;
  6. Pentru pensionari, pentru beneficiarii ajutorului de somaj si ai alocatiei de sprijin, precum si pentru persoanele care lucreaza pe baza de conventii civile, contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se retine, odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza, de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Contributia pentru asigurarile de sanatate se vireaza casei de asigurari de sanatate la care este arondata persoana īn cauza.

Persoanele care nu sunt salariate si nu se īncadreaza la punctul f), vor comunica, direct casei de asigurari de sanatate īn a carei raza teritoriala īsi desfasoara activitatea, veniturile impozabile, in vederea stabilirii contributiei de 6,5% pentru asigurarile sociale de sanatate, potrivit legii.

Īn cazul īn care asiguratul nu respecta oblgatia de a plati cota lunara de 6,5 %, atunci va suporta majorari pentru perioada de īntārziere, egale cu majorarile aferente pentru īntārzierea achitarii impozitelor


Categorii scutite de la plata asigurarii

  1. copiii si tinerii pāna la vārsta de 26 de ani, daca sunt elevi, studenti sau ucenici si daca nu realizeaza venituri din munca
  2. persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca sau se afla īn grija familiei
  3. sotul, sotia, parintii si bunicii, fara venituri proprii, aflati īn īntretinerea unei persoane asigurate
  4. persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu īncepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate īn strainatate si constituite īn prizonieri, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, precum si persoanele prevazute la art. 2 din Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, precum si luptatorilor pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989, daca nu realizeaza alte venituri decāt cele provenite din drepturile banesti acordate de lege
  5. persoanele care satisfac serviciul militar in termen
  6. persoanele care se afla īn concediu medical, īn concediu pentru sarcina si lehuzie sau īn concediu medical pentru īngrijirea copilului bolnav īn vārsta de pāna la 6 ani
  7. persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau arest preventiv
  8. persoanele care fac parte dintr-o familie care beneficiaza de ajutor social, potrivit Legii nr. 67/1995 privind ajutorul social

             Informatiile au fost preluate de pe pagina de web a CAS DJ(www.casdj.ro)

 

 

Ce trebuie sa faca asiguratul


Ce trebuie sa faca asiguratul...
Pentru a se inscrie la un medic de familie sau la un medic stomatolog

1. Va trebui sa va decideti asupra medicului de familie sau stomatolog din partea caruia doriti sa beneficiati de asistenta medicala (
liste medici)

2. Va prezentati la acesta cu dovada platii sau scutirii de plata de la asigurarea de sanatate.

Dovedirea caliatatii de asiguarat se face cu carnetul de asigurat, si in functie de categoria de asigurati din care faceti parte, va vor trebui urmatoarele acte:

  • pensionari: talonul de pensie pentru luna in curs sau luna anterioara
  • salariati: adeverinta de la societate cu precizarea codului fiscal (model pe site)
  • liber-profesionisti: chitanta de la CAS Dolj pentru trimestrul anterior
  • agricultori: chitanta de la CAS pentru anul in curs
  • someri: cupon somaj sau carnet somer
  • coasigurati: documente care sa ateste calitatea de asigurat pentru persoana intretinatoare, gradul de rudenie si dovada ca nu realizeaza venituri persoana intretinuta
  • beneficiari de ajutor social: adeverinta de la Primarie pentru anul 2002
  • persoane cu handicap: certificatul de handicapat si adeverinta lipsa venituri sau cupon indemnizatie
  • persoanele fara venituri: adeverinta de la primaria de care apartineti
  • elevi, studenti, ucenici(18-26 ani): adeverinta de elev/student si adeverinta lipsa venituri
  • copii mai mici de 18 ani: certificatul de nastere
  • militari: adeverinta din partea unitatii militare
  • veterani: legitimatia de veteran
  • detinuti politici: certificatul din care reiese ca sunteti incadrat in prevederile Legii 118/1990
  • eroii Revolutiei din decembrie 1989: certificatul de erou al Revolutiei

Observatie:

Daca medicul la care doriti sa va inscrieti este din alt judet decat cel in care lucrati / locuiti, atunci, pe langa cele de mai sus, va trebui:

a.     sa comunicati angajatorului dvs. sau institutiei care va plateste asigurarea de sanatate sa vireze contributia dumneavoastra in conturile casei de asigurari din judetul in care se afla cabinetul medicului pe care l-ati ales.

b.     sa prezentati medicului la care va inscrieti o copie dupa ordinul de plata sau dupa un document din care sa reiasa ca plata contributiei dumneavoastra se face catre casa de asigurari din judetul respectiv.

ATENTIE!

Nici un asigurat nu are dreptul de a figura pe listele a doi sau mai multi medici de familie. In caz contrar, nu veti mai beneficia de nici unul din drepturile asiguratului, prevazute in Legea asigurarilor de sanatate.

 


Ce trebuie sa faca asiguratul...
Pentru a-si schimba medicul de familie


Conditie

Schimbarea medicului de familie nu se poate face decat dupa cel putin 3 luni de la ultima inscriere.

Pentru schimbarea medicului, va trebui sa obtineti acceptul noului medic la care va veti prezenta cu actele necesare inscrierii la medicul de familie sau stomatolog (liste medici). De asemenea, va trebui sa-i comunicati acestuia numele fostului medic la care ati fost inscrisi. Noul medic va trebui sa transmita casei de asigurari si fostului medic faptul ca v-a preluat in evidenta sa.

Ce trebuie sa faca asiguratul...
Pentru a obtine retete compensate sau gratuite


Conditie

Trebuie sa fiti inscrisi la un medic de familie

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, este de sa va prezentati la medicul de familie. In urma consultatiei, daca e cazul, acesta va va elibera reteta cu medicamentele compensate sau gratuite de care aveti nevoie.

In unele situatii, medicul de familie va poate da o trimitere catre un medic specialist care, in urma unor consultatii mai amanuntite, va va acorda reteta corespunzatoare sau va va da o recomandare pentru eliberarea retetei de catre medicul de familie.

Lista medicamentelor compensate optiunea 1

Lista medicamentelor compensate optiunea 2

Lista medicamentelor gratuite optiunea1

Lista medicamentelor gratuite optiunea 2

ATENTIE!

Medicamentele compensate sau gratuite nu le puteti obtine decat de la farmaciile care au contract cu casa de asigurari din judetul dumneavoastra (liste farmacii)


Ce trebuie sa faca asiguratul...
Pentru a beneficia de asistenta medicala


Conditii

  1. Trebuie sa fiti inscrisi la un medic de familie
  2. Cu exceptia urgentelor, asiguratii trebuie sa prezinte medicului caruia i se adreseaza urmatoarele acte ce constituie dovada achitarii sau scutirii de la plata contributiei la asigurarile de sanatate:
    • pensionari: talonul de pensie (de preferat ultimul)
    • angajati: copie dupa ordinul de plata la asigurarile de sanatate din partea institutiei in care lucrati
    • liber-profesionisti: copie dupa ultimul ordin de plata la asigurarile de sanatate
    • persoane cu handicap: certificatul de handicapat si talonul de pensie
    • persoanele fara venituri: adeverinta de la primaria de care apartineti
    • elevi sau studenti: adeverinta de elev sau de student
    • copii mai mici de 7 ani: certificatul de nastere
    • militari: adeverinta din partea unitatii militare
    • veterani: legitimatia de veteran
    • detinuti politici: certificatul din care reiese ca sunteti incadrat in prevederile Legii 118/1990.
    • eroii Revolutiei din decembrie 1989: certificatul de erou al Revolutiei

Medicul de familie este prima persoana pe care trebuie sa o consultati pentru a beneficia de asistenta medicala. In functie de situatie, medicul de familie va poate acorda o trimitere catre medicul specialist sau, direct, pentru internarea in spital.

Medicul specialist
va va face unele consultatii sau analize mai amanuntite. De asemenea, daca e cazul, el va pate acorda trimiterea catre internarea in spital.

IMPORTANT!

Nu uitati ca majoritatea cazurilor pot fi rezolvate la nivelul medicului de familie sau la medicul specialist. Nu toate afectiunile necesita internarea in spital.

Urgentele:

Pentru situatiile de urgenta va puteti prezenta la orice medic, din orice unitate medicala, fara nici un fel de trimitere si fara nici un alt document. Totusi, daca se poate, e recomandabil ca mai intai sa va adresati (direct sau telefonic) medicului familie.

 

Ce trebuie sa faca asiguratul...
Pentru pentru obtinerea si utilizarea carnetului de asigurat


Pentru a intra in posesia carnetului de asigurat, va trebui sa va adresati medicului de familie la care v-ati inscris.
ATENTIE!

Daca nu sunteti inscris pe lista unui medic de familie, in scurt timp veti fi obligat sa va platiti integral asistenta medicala de care veti beneficia in viitor.


Carnetul de asigurat este gratuit, deci nu este nevoie sa platiti nimic atunci cand il veti primi.

La inmanarea carnetului de asigurat, va trebui sa verificati corectitudinea informatiilor de personalizare de pe carnet, adica numele si prenumele dumneavoastra, codul numeric personal (care trebuie sa fie identic cu cel inscris in certificatul de nastere), precum si adresa dumneavoastra. In cazul semnalarii unor erori, carnetul insotit de informatiile de personalizare corecte se va inapoia casei de asigurari de sanatate prin medicul de familie.

Daca informatia de personalizare este corecta, medicul de familie va completa primul rand de taloane cu informatia “data intrarii”, adica data la care ati fost luat in evidenta. Pe spatele acestora se va aplica parafa cu codul medicului de familie, precum si semnatura acestuia.

Dupa completarea primului rand de taloane, cel din stanga se va detasa de la carnet (pe linia perforata) si se va trimite de catre medicul de familie la casa de asigurari de sanatatet. Talonul martor va ramane atasat la carnet.Celelalte randuri de taloane raman necompletate, operatiunea repetandu-se numai in momentul in care asiguratul se transfera la un alt medic de familie.

ATENTIE! Eliberarea unui alt carnet nu se va face decat contra cost si numai in urmatoarele conditii:

  • pierdere, furt, distrugere: va trebui sa faceti dovada pierderii, furtului sau distrugerii carnetului de asigurat prin publicare declaratiei de nulitate intr-un ziar public cu acoperire la nivel national;
  • deteriorare: va trebui sa inapoiati medicului de familie carnetului deteriorat, in vederea inlocuirii;
  • la schimbarea domiciliului dintr-un judet in altul: va trebui sa predati carnetul in vederea eliberarii unuia nou.


Casa de asigurari de sanatate va elibera un carnet nou numai dupa validarea asiguratului din punct de vedere al codului numeric personal, a posibilei inscrieri la un alt medic de familie sau a existentei unui carnet de asigurat eliberat deja pe numele solicitantului.

In cazul in care doriti sa va schimbati medicului de familie, cel de la care plecati va completa pe talonul martor “data iesirii” de pe lista sa. Medicul de familie la care doriti sa va transferati este obligat sa verifice daca este respectat termenul de transfer la alt medic de familie de minim 3 luni.


Ce trebuie sa faca asiguratul...
Pentru pentru a obtine vigneta, ce constituie dovada platii la Fondul asigurarilor de sanatate


Dovada contributiei dumneavoastra la fondul asigurarilor de sanatate va consta in timbrul (vigneta) care se va lipi periodic pe spatele carnetului de asigurat, in spatiile prevazute. Distributia vignetelor va incepe insa numai dupa ce toti asiguratii inscrisi pe listele medicilor de familie vor intra in posesia carnetului de asigurat . Pana atunci, dovada contributiei se va face pe baza acelorasi acte ca in prezent
Obtinerea dovezii pentru contributia dumneavoastra sau a dreptului de asistenta medicala gratuita, depinde de categoria din care faceti parte, dupa cum urmeaza:

  • Salariatii cu contract individual de munca vor primi o vigneta, in ficare luna, din partea angajatorului la care lucreaza. Pentru persoanele aflate in intretinerea acestora, vignetele lunare vor fi primite tot din partea societatii sau institutiei la care este incadrat salariatul, pe baza declaratiei fiscale in conditiile OG 73/1999 si Ordinul Ministerului Finatelor 1139/1999.
  • Persoanele care lucreaza pe baza de conventie civila (colaborare) – fara a fi in acelasi timp pensionari sau salariati cu contract individual de munca –, pentru ridicarea vignetelor lunare, vor trebui sa opteze, prin declaratie pe propria raspundere, pentru unul din locurile de munca la care presteaza activitatea.
  • Pentru pensionari nu sunt necesare vignetele. Dovada achitarii contributiei lunare se va face cu cuponul mandatului de plata a drepturilor de pensie sau cu talonul de plata prin cont curent personal deschis la o unitate bancara. Acelasi act doveditor va fi folosit si pentru sotul/sotia aflat(a) in intretinerea acestora (daca este cazul). Acestia vor trebui sa faca dovada ca se afla in aceasta situatie printr-o declaratie pe propria raspundere autentificata notarial.
  • Pentru copiii sau tinerii pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, studenti sau ucenici si daca nu realizeaza venituri din munca, distribuirea vignetelor se va face prin medicul de familie. Pentru aceste categorii, medicii de familie vor utiliza o singura vigneta valabila pentru perioada de varsta cuprinsa intre 0-16 ani, iar peste aceasta varsta vignetele se vor distribui anual.
  • Pentru persoanele beneficiare de ajutor de somaj si alocatie de sprijin in conditiile legii, vignetele lunare vor fi distribuire prin Agentiei Nationale de Ocupare si Formare Profesionala pe baza protocolului incheiat intre aceasta si casele de asigurari de sanatate.
  • Pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si membrii de familie aflati in intretinerea acestora, care isi declara veniturile pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate direct la casa de asigurari de sanatate teritoriala pe raza careia domiciliaza, distribuirea vignetelor se va face de catre casa de asigurari de sanatate, odata cu plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru perioada aferenta platii contributiei.
  • Pentru persoanele care nu realizeaza venituri si sunt ingrijite in unitati de asistenta sociala, vignetele se vor distribui de catre casele de asigurari de sanatate cu sprijinul primariilor.
  • Pentru persoanele care declara ca au venituri sub plafoanele prevazute de Legea nr. 67/1995 privind ajutorul social, vignetele lunare vor fi distribuite de catre casele de asigurari de sanatate prin intermediul primarului localitatii in care isi au domiciliul, pentru perioada cat se afla inscrisi pe listele primariei in aceasta calitate, indiferent daca primesc sau nu ajutor social.
  • Pentru persoanele scutite de plata contributiei potrivit art. 6 lit. d) din Legea asigurarilor sociale de sanatate nr. 145/1997, modificata prin OUG nr. 30/1998, care nu realizeaza venituri pe baza unui contract individual de munca, a unei conventii civile de prestari servicii si nu au calitatea de pensionar sau de somer, nu vor fi distribuite vignete. Pentru aceste situatii asiguratul va prezenta actul doveditor care ii confera calitatea de beneficiar al unei legi speciale.
  • Pentru cetatenii straini si apatrizii care au resedinta in Romania sau se afla temporar in tara, ca si pentru membrii misiunilor diplomatice acreditate in Romania, vignetele lunare se vor distribui de casele de asigurari de sanatate unde au depus declaratiile de venit, o data cu plata contributiei de asigurari de sanatate in conditiile legii.
  • Pentru persoanele asigurate care realizeaza venituri din agricultura si depun contributia la casele de asigurari de sanatate, vignetele vor fi distribuite potrivitpct. 8 lit. c) din Normele privind modul de incasare a contributiilor la asigurarile sociale de sanatate , publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 114 din 19.03.1999.
  • Pentru persoanele care satisfac serviciul militar in termen, precum si pentru cele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau arest preventiv vignetele lunare se distribuie prin grija Casei de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti.

         Informatiile au fost preluate de pe pagina de web a CAS DJ(www.casdj.ro)

 



 

 



 

Contact:
Adresa:Comuna Ghindeni nr.280,Jud.Dolj,Romania
Nr.telefon:0251/455722 sau 0721210589
E-mail: medinav@rdslink.ro